Technika cieplna w rolnictwie. Zadania i przykłady
Podręcznik zawiera 159 zadań i przykładów z techniki cieplnej, podzielonych
na 14 grup tematycznych: [1] Przeliczanie jednostek, [2] Termiczne
równanie stanu, [3] Ciepło właściwe i pierwsza zasada termodynamiki,
[4] Entropia i druga zasada termodynamiki, [5] Roztwory gazowe,
[6] Charakterystyczne przemiany gazów doskonałych i półdoskonałych,
[7] Para wodna, [8] Powietrze wilgotne, [9] Przepływ gazów i par,
[10] Sprężarki, [11] Silniki i siłownie cieplne, [12] Chłodziarki
i pompy ciepła, [13] Spalanie, [14] Wymiana ciepła.
Wszystkie zadanie zaopatrzone są w odpowiedzi umieszczone w końcowej
części podręcznika, trudniejszym zadaniom towarzyszą wskazówki
zgromadzone w specjalnej sekcji. Rozwiązania wybranych zadań (przykładów)
podano w całości. Podręcznik zawiera także tablice wybranych właściwości
cieplnych różnych substancji, m.in.: gazów doskonałych i półdoskonałych,
pary wodnej, powietrza suchego i wilgotnego, czynników chłodniczych,
metali i niemetali, produktów spożywczych.